top of page

Çıkınçıkmazı'ndan Hüküm Dağı'na

Güncelleme tarihi: 28 Tem 2020

Yüzüklerin Efendisi (The Lord of the Rings) İngiliz filolog ve Oxford Üniversitesi profesörü J. R. R. Tolkien'in yazdığı epik fantezi türündeki romandır. Hikâye Tolkien'in çocuklar için yazdığı 1937 tarihli Hobbit'in devamı olarak başlamış ancak sonunda ondan çok daha büyük bir eser haline gelmiştir. Çoğu II. Dünya Savaşı'nda olmak üzere 1937 ve 1949 yılları arasında aşamalar halinde yazılmıştır. 150 milyonun üstündeki satış sayısıyla tüm zamanların en çok satan ikinci romanıdır.


Serinin ilk kitabı Peter Jackson tarafından 2001 yılında beyaz perdeye uyarlanır. Diğer kitapları da sırasıyla 2002 ve 2003 yıllarında filme dönüştürülür. Seri, tekrar tekrar izlenecek kült yapıtlardan olması sebebiyle seriyi dönem dönem seyretmek kaçınılmaz oluyor. Geçenlerde seriyi yine izlemeye başladık. Bu arada filmin makaslanmamış versiyonunu izlemenizi tavsiye ederim. Örneğin normal versiyonda Galadriel'in sadece Frodo'ya verdiği hediye gösterilirken uzun versiyonda tüm Yüzük Kardeşliği'ne verdiği hediyeler gösteriliyor. Dolayısıyla uzun versiyonda çok uzun olduğu gerekçesiyle kırpılan bazı sahneleri bulabilecek ve izlediğinizde her şeyi daha yerli yerine oturtabileceksiniz.


Tabii filmi izleyince internette ufak araştırmalar yapmaya başladım ve bazı yeni bilgiler edindim. Örneğin Saruman karakterini canlandıran Christopher Lee, film setindekiler arasında gerçek yaşamda Tolkein'i tanıyan tek kişiymiş.


Bir de inanılmaz bir site buldum. İçerisinde LOTR'e ait pek çok bilgi, grafik vs. mevcut. Belki de en hoşuma gideni film karakterlerinin aldığı yolu Orta Dünya haritasında gösteren bölümdü.


Aşağıdaki haritalarda Frodo ve Sam'in yüzüğü yok etmek için çıktıkları yolculuk gösterilmektedir. Shire'da başlayan maceraları Gandalf'ın referansıyla Bree'deki Sıçrayan Midilli'ye (The Prancing Pony) uzanıyor. Orada Yolgezen (Aragorn) ile tanışıp Ayrıkvadi'de (Rivendell) Gandalf, Marry, Pippin, Legolas, Gimli, Aragorn ve Boramir'in katılımıyla Yüzük Kardeşliğini kuruyorlar. Moria Madenlerinden geçerken burada Galdalf'ın kadim iblis Balrog'la mücadelesi esnasındaki sözleri, hafızalarımızda yer eden repliklerden birkaçıdır: "Burdan geçemezsin!" ( You shall not pass!) ve "Kaçsanıza ahmaklar!" (Fly, you fools!)

Frodo ve Sam'in Güzergahı 1

İlk firesini Moria'da Khazad-dûm Köprüsü'nde veren ekip, Lothlórien Ormanları’nda Galadriel ve Celeborn’un krallığına sığınır. Buradan ayrılırken Galadriel, Kardeşlik üyelerinin her birine tok tutan peksimet "Lembas" ve Elf broşlarıyla süslü pelerinler verir. Ayrıca Legolas’a bir Galadhrim yayı, Frodo’ya  Eärendil’in Işığı’nı, Merry ve Pippin’e Noldorin hançerleri, Sam’e Hithlain’den yapılmış Elf ipi, Aragorn’a içerisine giren hiçbir kılıcın kırılmayacağı bir kını, Boromir’e altın bir kemeri ve Gimli’ye kendisinden istediği 1 adet altın sarısı saç teli için kendi saçından 3 teli hediye eder. Hediyelerini alan Kardeşlik, Anduin Nehri’nde ilerler.  

Frodo ve Sam'in Güzergahı 2

Ve Yüzük Kardeşliği nehrin sonunda vardıkları ormanda tamamen dağılır. Yüzüğü Frodo'dan almaya çalışan Boromir, Marry ve Pippin'in Uruk Hai'lerden korumaya çalışırken can verir. Sam, tek başına yüzüğü Mordor'a götürmeye çalışan Frodo'nun peşine düşer ve onu beraber yolculuk yapmaya ikna eder. Aragorn, Gimli ve Legolas, Uruk Hai'ler tarafından kaçırılan Marry ve Pippin'in peşine düşer. Uruk Hai'lerin elinden kurtulan Marry ve Pippin, Ent olan Ağaçsakal'ı İsengard'ı yerle bir etmeleri için iknaya çabalar. Tam da burada Gandalf, önce Marry ve Pippin'e ardından Aragorn, Gimli ve Legolas üçlüsüne görünür. Miğfer Dibi ve Minas Tirith'te Sauron ordularına karşı iki savaş verilir. En sonunda yüzük binbir zorlukla Hüküm Dağı'nda (Mount Doom) yok edilir. Tabii arada daha ne olaylara, ne hinliklere kan, gözyaşı ve ter üçlüsünün eksik olmadığı bir atmosferde şahit oluruz.


Peki Smegol'un 589, Frodo'nun 51, Aragorn'un 88, Arwen'in 2778 yaşında olduğunu biliyor muydunuz? İşte Yüzüklerin Efendisi karakterlerinin yaşları:

Yukarıda bahsettiğim site http://lotrproject.com/ Buradan haritaları inceleyebilir, çeşitli istatistiksel grafikleri görüntüleyebilir hatta bir Orta Dünya Periyodik Cetveli indirebilirsiniz.

Bu büyülü dünyaya dair daha çok şey okumak, izlemek isteyenler yakın zamanda ülkemizde de yayımlanan J. R. R. Tolkien'in "Beren ve Lúthien'in Hikâyesi"ni okuma listesine ekleyebilir. Ölümlü insan Beren ile ölümsüz elf Lúthien'in aşkı ve maceraları ile ilgili olan bu hikaye, Orta Dünya'nın İlk çağında yani Tolkien'in en ünlü eseri Yüzüklerin Efendisi kitabının geçtiği dönemden yaklaşık 6.500 yıl önce geçer.

Son olarak Tolkein hayranlarının bir araya gelerek çektikleri ve 2009 yılında yayınlanan 45 dakikalık bir film mevcut. "The Hunt for Gollum" adlı bu filmin ekibi yine yakın zamanda fantastik bir diziye de imza atmış. Yeni dizi arayanlara duyurulur:




*Yazıda kullanılan tüm grafik ve haritalar http://lotrproject.com/ sitesinden alınmıştır.

264 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page